RUHUN SOKAK GÜRÜLTÜSÜ DÜŞ RİTMİNDE

THE DIN OF STREET SPIRIT SOUNDS IN THE RYTHME OF DREAMS

18 Nisan 2009 Cumartesi

Sürrealizmin Politikası- Kadıköy Underground Poetix 3. ciltle


SÜRREALİZMİN POLİTİKASI-1936 ispanya doyası içinde mini dosya...

Peret, Breton, Arrabal, Dali, Miro.....


GİRİŞ metninden:

'1930’ların dünyası avand garde’ın ana sanat akımlarını zorladığı, yeraltından başlattığı tacizi yerüstünde devam ettiği, bir nevi kitleleştirdiği yıllardır. Sürrealizm, avand garde’ın bu patlama noktası olduğu kadar, karmaşık politik gelişiminin röntgen filmini de içinde barındırır.

Dada’nın bıraktığı yerden politikayla flört ederek sanat-düşün-eylem hayatına atılmıştır Sürealizm. Ekim Devrimi ardından Komünist Parti’ye üye oldular, başta Breton olmak üzere bir çok Sürrealist Moskova duruşmaları ardından Troçki’ye destek verdiler. Cezayir’deki Fransız devletinin yeni-sömürgeciliğine karşı savaş açtılar. Cezaevi kapıları açılsın, ordu terhis edilsin çağrısıyla bildiriler yazdılar. Militarizmi ve milliyetçiliği mahkum ettiler, psikiyatri kurumu ve Papa’yı hedef aldılar.
Franco ve Hitler hayranı, dolar heveslisi Dali dışındaki tüm Sürrealistler solda yer almaktan çekinmediler.

Sürrealizmin zihinsel-politik dönüşümünü anlamak için en belirgin figür İspanya Devrimine destek vermek için İspanya’ya giden şair Benjamin Peret’tir.
Breton’un yakın dostu Peret Troçkist harekete katılmak için İspanya yoluna düşer. Fakat Poam içinde yaşadıkları, Troçkist hareketin de eleştirdiği KP’den bir farkı olmadığı sonucuna götürür. Peret ardından Aragon cephesindeki Duritti tugaylarına katılacaktır...'
PS:
ASAGIDA KADIKOY UNDERGROUND POETIX'I % 5O YAYINEVI INDIRIMIYLE ALABILECEGINIZ BIR LINK VAR

Hiç yorum yok: