RUHUN SOKAK GÜRÜLTÜSÜ DÜŞ RİTMİNDE

THE DIN OF STREET SPIRIT SOUNDS IN THE RYTHME OF DREAMS

19 Mayıs 2011 Perşembe

Yıkım 2011 / Taraf Gazetesi

Nuh'un gemisi yeni yolcularını arıyor


Taraf Gazetesi -  Özgür Duygu Durgun



Türkiye’nin ilk kolektif avantgarde sanat inisiyatifi Sürrealist Eylem Türkiye, bir zamanlar travestilerin yaşadığı, şimdilerde ise harabeye dönmüş bir binada Yıkım 2011 hareketini başlattı .


Türkiye, Şili, Arjantin, İsveç gibi farklı coğrafyalardan sanatçıların da katıldığı ‘Yıkım/Destruction 2011’ sergisi forumlar, blog aktiviteleri ve sokak partisiyle kentte karnaval havası estireceğe benziyor. Tomtom Mahallesi Akyol Sokak No.2’deki metruk binanın kapısından içeri giren herkesin bu serginin enerjisine ortak olacağını iddia ediyoruz.
Herşey 2010 yılının mart ayında, bağımsız bir sanat eylemi adına yapılan çağrı metni ile başladı. “Çok-uluslu şirketlerin aç gözlülüğü, her türden devletin kıyıcılığı ve tüketim toplumunun konforlu yaşam biçiminin, gezegen üzerindeki tüm canlı yaşam ve ekolojik denge üzerinde yarattığı ciddi yıkım ile karşı karşıyayız. İçi boş bir iyimserliğe lüzum yok, en fazla 100 yılı kalmış bir gezegenin misafirleriyiz. İnsan türünün üstün olmadığına inanıyoruz. Yıkımın ardından Nuh’un gemisine canlıların girişi için yeni bir liste yapılması gerektiğine inanıyoruz” diyen bu metin ‘Yıkım 2011’ harekatından Rafet Arslan ve Alper T. İnce tarafından kaleme alınmış ve tüm dünyadan ve Türkiye’den sürrealist , anarşist sanat gruplarına ve sanatçılara gönderilmişti.
Çağrı mektubunda da belirtildiği gibi amaç, yıkım kavramını kişisel yıkımdan ekolojik, mekânsal ve ruhsal yıkıma geniş bir çerçevede tartışmaya açmak ve mecazî ifadesiyle ‘yeni bir Nuh’un Gemisi listesi’ oluşturmaktı.
Türkiye’nin ilk kolektif avangarde inisiyatifi Sürrealist Eylem Türkiye grubundan oluşan ulusal ve uluslararası 60 farklı sanatçı bu çağrıya yanıt vererek ‘Yıkım/Destruction 2011’ sergisinde Nuh’un Gemisi’nin yeni yolcuları olarak yerlerini aldılar. Önceki akşam, Stockholm Surrealist Group’un performansıyla hayli şenlikli ve kalabalık bir açılış gecesine ev sahipliği yapan ‘Yıkım 2011’ sergisi, bir zamanlar sokak çocukları ve travestilerin illegal biçimde yaşadığı, şimdilerde yıkılıp otel yapılmayı bekleyen metruk bir Beyoğlu apartmanınında, sponsorsuz, kollektif ve tamamen gönüllü bir sanat eylemi olarak 28 mayıs tarihine dek sürecek.




 

Hiç yorum yok: