RUHUN SOKAK GÜRÜLTÜSÜ DÜŞ RİTMİNDE

THE DIN OF STREET SPIRIT SOUNDS IN THE RYTHME OF DREAMS

27 Mayıs 2010 Perşembe

Bir İlk Albüm: DDR/Agitprop


Agitprop 17 Ekim Devrimi sırasında ortaya çıkmış bir kavram. Gündelik hayata ait enstrümanları kullanarak işçi sınıfına yönelik yapılan bir etkileme ve propaganda yöntemidir. DDR grubunun ilk albümlerine isim olarak Agitprop’u seçmesi rastlantı değil. Adını Alman Demokratik Cumhuriyeti'nden alan grup 2002 yılında ilk nüvelerini oluşturup, 2004 yılında da esas kadrosunu oturtmuştu.

Agitprop albümü, DDR’nin politik müzik yapan ve bunu yaptığını açıklamaktan kaçınmayan çizgisinin devamıdır. Agitprop politik bir müzik ihtiva ederken salt slogan kolaycılığına kaçmaz; bir tür sayıklama, iç ses olarak yeni ruhsal kanallar arayarak estetiğini oluşturur. Savaşlar, bir talimatla yürümeye hazır tanklar, kötülük, yabancılaşma ile çevrelenmiş, gündelik hayat dediğimiz çılgınlığa karşı hala nefes alabilen ruhların dingin şizofrenisi Agitprop’taki 14 şarkının iklimini oluşturur.

Günümüz popüler müziğinin vasat şairlik mahsulü dizelerine ya da eğlendirme üzerine müzik kompozisyonlarına DDR yüz vermez. Özellikle popüler şarkı söyleme anlayışı dışında söze, sese, imgeye yaslanan bir vokal performansı yaratır. Grubun bu yaklaşımı Agitprop albümündeki 20 Yarda, Pli Pli, İkiz Tepeler gibi şarkılarda belirgindir.

DDR’nin ilk albümünü alternatif kültür yaşamı ile iç içe olan Peyote Müzik’ten çıkarması uyumlu bir birlik yaratıyor. Albümün miksi ve kaydı Mehmet Cem Ünal imzası taşırken, mastering’ini ise Replikas’tan tanıdığımız Burak Tamer yaptı.

Agitprop kurak müzik dünyamızda bir değişimi, yeni çıkışı ifade eden cüretkar bir albümdür. Dinleyicisini rahatsız eden ve keyif veren, düşündüren ve harekete geçiren bütünsel bir çalışmadır. Tüm huzursuz ruhlar için!

Rafet Arslan

Albüm Tanıtım Konseri:
28 Mayıs Perşembe
Saat 21:00- Peyote

Hiç yorum yok: