RUHUN SOKAK GÜRÜLTÜSÜ DÜŞ RİTMİNDE

THE DIN OF STREET SPIRIT SOUNDS IN THE RYTHME OF DREAMS

21 Eylül 2009 Pazartesi

SHİVERS--- kan parazitlerinin site orjisi



kendi içine kapalı siteler post-modern korkuların bildik mekanlarından. j.g. ballard usta uzun yıllar kendi içine kapalı, göge uzanan bu apartmanların hikayelerini yazmıştı high-rise'dan super-cannes'e..

aslında david cronenberg'in 1975 tarihli filmini dönemin meşhur body horror filmlerinden ayıran ana etmen de cronenberg'in referansları ve özgün imgesi. sürrealist imge ile beslenen, işin içinden psikanalitik korku öğesini eksik etmeyen bir bilimkurgu.

şimdi 2000'lerin realistik suç filmleri cronenberg'e bakınca insanın içi cızz ediyor. hani diyor sinek, videodrome, shivers,naked lunch, existeinz?

paratizin yaratısının ifadesi ile afrodizyak ve zührevi hastalıkların birleşimi bir virüs salgını hikayesi.parazitin kendisinin fallokratik imgesi, marki de sadevari açılımlar, reich'tan uç 1sexüalite savunusu 'herşey cinseldir,cinselliğin tezahürüdür', 'normal' insaların içindeki sapıklık vb bir çok sürrealistik alt metin filmde mevcut.

ama benim asıl açmak istediğim konu filmin mimari ile ilişkisi. bir köprü ile dış dünyaya bağlı her türlü konfora sahip bir adadaki burjuva ütopyasının ikircikli bir kabusa dönüşü. kendi başına yeter lüks sitelerin kendi içlerine kapanıklığı, klostofobi ve bitmez vertigo duygusu. mülksüz getholarına karşı burjuvaziye özgü lüks hapishaneler. gotik korku merkezi şatolardan ve proto polisiye öykülerin cinayet mekanı otellerden sonra siteler tekizsin yeni mekanı oldular.burjuva hayatın cennet diye dehşet üretmesi ironik mi?

1 yorum:

nevermore dedi ki...

Bence Crononberg'in en kötü filmi Shiver. B sınıfı bir bilim kurgu olarak nitendireceğim.