RUHUN SOKAK GÜRÜLTÜSÜ DÜŞ RİTMİNDE
THE DIN OF STREET SPIRIT SOUNDS IN THE RYTHME OF DREAMS
27 Mayıs 2008 Salı
Mayıs 1871
Dert mi bize yüreğim, dalga dalga akan kan
Ve ateş, ve ölüler ve kudurmuş çığlıklar
Cehennem hıçkırıkları, düzeni yakıp yıkan
Dert mi bize örenler üstünde esen rüzgar
Dert mi öç- dert olmaz mı, bakıyoruz gülerek,
Sanayiciler, soylular, saylavlar, geberin!
Canları cehenneme; tarih, tüze ve erkin!
Kan gerek bizim için… Altın alev! Kan gerek!
Fır dönelim korkunç saldırıların içinde!
Savaş öç ve dehşet dört bir yana kol salsın!
Cumhuriyetçiler, krallar, ordular –yeter be-
Sömürgeler, halklar, çanınıza ot tıkasın!
Kardeşimiz; öfkeli alevli kasırgalar,
Kim uyarır sizleri kardeş bildiklerimiz?
Düşle beslenen dostlar aramıza geliniz,
Çalışmadık, çalışmayız, ey ateş dalgalar!
Avrupa, Asya, Amerika yerin dibine batın
Yürüyoruz öç dolu, yakıp yıkarak
Köyleri ve kentleri! Öleceğiz birlikte
Lav kusacak volkanlar! Denizler tutuşacak!
Of! Dostlar, of! Yüreğim: ‘biz kardeşiz’ diyor,
Uzak dostlar, siyahlar, durmayalım burada
Gidelim! Çabuk, eski toprak eriyor,
Beni yutup sizlere akıyor dalga dalga…
(neyse, geçti, benim yine, eski ben)
Arthur Rimbaud
PS:
Hayır Nicholas; Komün Ölmedi!
1968/Paris duvar yazılaması
21 Mayıs 2008 Çarşamba
Sürrealist Kronoloji//Hazırlayan:Tan Tolga Demirci
1916: Andre Breton ile Jacques Vache, Nantes akıl hatanesinde buluşurlar. Bir süre sonra Breton, yazışmakta olduğu Apollinaire'i ziyaret eder.
1917:Apollinaire, 'Tresias'ın Memeleri' adlı doğaüstücü dram örneği olan yapıtını sergiler. Daha sonra, 'doğaüstü' sözcüğü, 'gerçeküstücü' olarak değiştirilir.
1918: Breton ile Aragon, Val de Grace Askeri Hastanesi'nde birlikte, Lautreamont'nun Maldoror'un Şarkıları kitabını keşfederler. Jean Paulhan, Eluard ile Breton'un görüşmelerini sağlar. Joan Miro, ilk kez Barcelona'da sergi açar. Appollinaire ölür.
1919:Jacques Vache intihar eder. Paul Valery, Aragon ve Breton'la dalga geçer. İlk surrealist dergi olan "Litterature" kurulur. İlk yayınlanan, Lautreamont'un şiirleridir. Tzara Paris'e gelir. Breton, otomatik yazıyı keşfeder. Bu teknikle ilk yazılmış eser olan 'Manyetik Alanlar' basılır.
1920: Benjamin Peret Paris'e gelir. Litterature, Tzara'yı bağrına basar ve '23 manifestes Dada' çıkar. Paul Eluard 'Atatözü' yapıtını ve Picabia ise 'Yamyamlar' yapıtını yayımlar.
1921:Bilge Topluluklar Salonu'nda, 'akıl güvenliği katledilmekle' suçlanan 'Maurice Barres Davası' oynanır. Peret, asker rolünü oynar. Ancak art arda süren duruşmalar, dadaizm ile sürrealizm arasındaki ayrımı sergiler.
1922:Aventure grubu (Baron, Cravel, Limbour, Vitrac) ile doğmakta olan surrealizm birleşir. Breton, 'modern dünyanın tanımı ve savunulması için bir kongre' girişimini gerçekleştirmeye çalışır. Tzara karşı çıkar. Max Ernst Paris'e gelir. Raymond Russel'ın 'Locus Solus' yapıtı, sürrealistler tarafından alkışlanır.
1923: Marcel Duchamp, Grand Verre'i yazmaktan vazgeçer. Tzara'nın 'Coeur a gaz' yapıtı sahnelenirken dadacılarla sürrealistler arasında kavga çıkar.
1924:Breton ilk sürrealist manifestoyu yayımlar. Breton ile Aragon, Rimbaud'nun kilise karşıtı 'Cübbe Altında Bir Yürek' adlı yayınlanmamış yapıtını gün ışığına çıkarırlar. Breton ve birçok sürrealist, geçim kaynaklarını yitirir. Sürrealist araştırmalar bürosu kurulur.
1925:27 Ocak duyurusu: 'Sürrealizm zihni kesinlikle özgür kılan bir araçtır' Galerie Pierre'de ilk sürrealist resim sergisi. Sürrealistlerin hakaretlerine uğrayan Paul Claudel, onların Fransa'dan kovulmasını istemeyi düşünür ancak bu olanaksızdır. Parisli edebiyatçıların Saint-Pol-Roux onutuna verdikleri şölen kavgaya dönüşür. Leiris, bu şölende, 'Yaşasın Almanya, yaşasın Çin' diye bağırır. Sürrealistler, 'Edebiyatçılar Derneği ve Savaşımcı Yazarlar Derneği' tarafından afaroza uğrar. Yugoslavya'da sürrealist etkinlik başlar. Max Ernst ilk frotagge'ını yapar. Breton, La Revolution surrealiste'in yönetimine gelir.
1926: Sürrealist bir galeri açılır. Maurice Martin du Gard adlı galeri yönetmeninin sürrealistlere olan kara çalmaları yüzünden, Aragon-Breton-Peret üçlüsü sergiyi yağmalar. Belçika'da bir sürrealist grup kurulur.
1927: Hand off love bildirisi: Sürrealistler, aşırı cinsel eğilimleri olduğu suçlamasıyla karısı tarafından dava konusu edilen Chaplin'in savunmasını üstlenirler. Charleville'de Rimbaud'nun resmen ve yurtseverce anılmasına sürrealist başkaldırı olur.
1928: 'Surrealist oyunlar' gelişme gösterir. La Revolution surrealiste (sayı 2) cinsellik üzerine, en azından o dönem için aşırı serbest bir soruşturma yayınlar. Breton Nadja'yı yayımlar.
1929: La Revolution Surrealiste'te bir soruşturma daha: 'Sizce aşkta ne tür bir umut olabilir?'. Dali, Bunuel ve Char, sürrealistlere katılırlar. Brüksel'de sürrealist bir dergi çıkarılır. Çekoslavakya'da (Prag) sürrealist etkinlik başlar.
1930: Aralarında sonradan Bataille'in de katıldığı eski sürrealistler tarafından Breton'a yöneltilen yergi (Bir kadavra) yayınlanır. Breton, ikinci sürrealist manifestoyu yazar ve 'La revolution Surrealiste' adlı derginin adı, 'Le surrealisme au service de la revolution' olarak değiştirilir. Breton ile Char, Montparnasse'da 'Bar Maldoror'u' yağmalarlar. Dali, 'eleştirel paranoya' yöntemini tanımlar. Sade'ın 'Erdemin Bahtsızlıkları' adlı yapıtının Maurice Heine tarafından ilk basımı, sürrealistlere ithaf edilir. 'Altın Çağ' adlı ikinci surrealist film (ilki Un Chien Andalou), faşist bir öfkeye neden olur. Gösterim sabote edilir, koridorda sergilenen tablolar yağmalanır. Bir edebiyat eleştirmeni, Peret'nin Katil Foch'un Yaşamı adlı şiiri nedeniyle kurşuna dizilmesini ister. Karlov yazarlar kongresinde, Aragon, aslen sürrealist etkinliğin yadsıması olan bir metne imza atmayı kabul eder ve sürrealizmi satar.
1931: Simgesel işlevli denen nesnelerin gelişimi (Dali, Giacometti, Breton). USA'da ilk sürrealist resim sergisi. İspanya'daki çalkantılar ve Paris'teki sömürgeci sergiye karşı 'yangın var' bildirileri...
1932: Antiller'de sürrealist etkinliğin başlaması (Meşru Müdafa dergisi).
1933: Breton, solcular tarafından afaroz edilir.
1934: Mısır'da surrealist etkinliğin başlaması. 6 Şubat ayaklanması sonrası, sürrealistlerin hazırladığı 'Savaşa Çağrı' metnini çok sayıda entelektüel imzalar. Birçok sürrealist bir araya gelerek Violette Nozieres'e saygı kitabını çıkarırlar.
1935: Paris'te, 'Kültürü savunmak için yazarlar kongresi'. Açılıştan birkaç gün önce, Breton, sürrealistlere hakaret eden Ehrenburg'u tokatlayınca, kürsüye çıkması yasaklanır. Cravel, konuşma hakkını ona vermek için uğraşır ama başarılı olamaz. Kongreden bir gece önce intihar eder ve Breton'un söylevi, Eluard tarafından geç bir saatte okunur. Breton ile Eluard Prag'a giderler. Surrealizm için uluslararası bülten hazırlanır, sırasıyla Prag, Tenerif, Brüksel'de yayınlanır. Danimarka'da sürrealist etkinlik başlar.
1936:Sanat defterleri dergisi, 'sürrealist nesneye" ağırlık veren özel bir sayı çıkarır. 'Moskova davaları hakkındaki gerçek' başlıklı bildiri, sürrealistlerle stalinizmin kopuşunun altını çizer. Artaud, Breton'la barışır. Peret, Fransız direnişçilerine katılır ve İspanya'yla savaşır.
1937:Birçok sürrealist sanatçının yapıtları, naziler tarafından düzenlenen 'dejenere sanat' sergisinde yayınlanır. Alfred Jarry'nin 'Ubu' adlı yapıtı sahnelenir.
1938: İngiltere'de sürrealist sergi. Paris'te uluslararası sürrealizm sergisi. Gerici gazetelerden sergiye yüzlerce hakaret edilir. Breton Meksika'ya gider ve orada Troçki'yle karşılaşır. Eluard'la Breton'un arası bozulur. Düşsel yaşam hakkında ince bir belgesel kitap (Düş Yörüngesi), Naziler'den kaçıp kısa bir süre önce Londra'ya sığınan Freud'a saygı olarak Breton tarafından yayınlanır.
1939: Şili ve Peru'da sürrealist etkinlik başlar. Max Ernst ve Hans Bellmer, fransız yetkililer tarafından tutuklanır. Yves Tanguy, USA'ya sığınır.
1940: Alman gardiyanları satın alan Peret, ordu içinde sol propoganda yapma suçuyla Fransız yetkililer tarafından tutuklanır, hapsedilir. Ama o hapisaneden kaçar. Breton'un 'Kara Mizah Antolojisi' yasaklanır. Marsilya yakınlarındaki Bel-Air şatosuna sığınan sürrealistler, yeni bir kart oyunu keşfederler. Meksika'da sürrealist sergi açılır.1941 Breton ile Masson, Max Ernst gibi USA'ya geçmeyi başarırlar. Romanya'da sürrealist etkinlik başlar.
1942: Duchamp ile Breton, New York'da "VVV" dergisini kurarlar. Yine Amerika'da önemli sayıda sürrealist belgenin yayınlanmasına fırsat veren bir sergi açılır.
1943: Yerli Amerikan mitlerini konu alan bir kitap, USA'daki sürrealistler tarafından ortak olarak çıkarılır.
1944: Kanada'ya yaptığı bir yolculuk sırasında Breton, Arcane 17'yi yazar. Londra'da sürrealizm atak yapar.
1945:Peret, Meksika'da yayınladığı 'Şairlerin Onursuzluğu' adlı yapıtında, Aragon ve Eluard gibi şairlerin yurtseverliğini eleştirir. Paris'te kitap gizli olarak basılır. Breton, Haiti'ye bir yolculuk yapar. Bir konferansı, öğrenciler arasında önce greve, sonra da ayaklanmaya çağrıya yol açar. Bu da mevcut hükümetin düşürülmesine neden olur. Maurice Nadeau, Paris'te, 'Sürrealizmin Tarihi' kitabını yayınlar.
1946:Breton Paris'e döner. Rodez Akıl Hastanesi'nden salınan Artaud'yla sarışırlar. Amerika'da sürrealist bir grup kurulur.
1947:Breton, Tzara'nın Sorbon'daki 'Savaş sonrası sürrealizm' konulu konferansını sertçe keser. Paris'te uluslararası sürrealizm sergisi açılır. 'Özgürlük Vietnam'ca bir sözcüktür' adlı bildiri yayınlanır. Bunu, Fransız Çinhindi'nin özgürleşmesine dair başka bir bildiri izler. Sürrealistlerle 'evrenselci' hareket geçici olarak yakınlaşır. Sarte 'Edebiyat Nedir' yazısı yüzünden Breton'a çatar ve Bataille, bu yazı yüzünden Sarte'tan kopar.
1948: Prag'ta ve Şili'de sürrealist sergiler. Sürrealist gazete 'Neon' çıkarılmaya başlar. 1949 Portekiz'de sürrealist etkinliğin başlaması.
1950: 'La Nef' dergisinin özel sürrealist sayısı çıkarılır. Burada birçok genç insan, sürrealist olduklarını belli etme fırsatı yakalar.
1951:Sürrealist yazar Julien Gracq, 'Le Rivage Syrtes' adlı romanına verilen Gouncourt ödülünü reddeder. L'age du Cinema, sürrealist özel sayısını çıkarır.
1952:Sarte ile Camus arasındaki 'Başkaldıran İnsan' polemiğiyle alay eden sürrealistler, bunu 'Ölçülü Başkaldırı' adlı kitapçıkta eleştirirler. 'Medium' adlı sürrealist gazetesi çıkar.
1953: Medium dergiye dönüşür. Breton'un yazılarını basmaya hiçbir yayın evi cesaret edemez.
1954: Her zaman öne sürdüğü bağımsızlık ilkelerine ters düşerek Venedik Bienali büyük ödülünü alan Max Ernst dışlanır. Ado Kyrou, 'Sinemada Gerçeküstücülük' kitabını yayınlar. Bu yapıt, büyük bir yankı uyandırır.
1955:Ferdinand Alquie, 'Surrealist Felsefesi' kitabını yayınlar. Bu dönemden 1960'a kadar sürrealizme yeni bir katılım dalgası olur.
1956:Breton, savaştan bu yana öne sürülen her türlü estetik-ahlaksal çözümlerin sürrealistler tarafından reddedildiğinin anlaşılması için gerekli olan kısa bir metin yayınlar 'Sus au miserabilisme!'
1957:'Le surrealisme, meme' adlı yeni bir dergi yayınlanır. Yönetmeni Breton, baş yazarı ise Schuster'dir...
1958:Sürrealistlerin birleşme bülteni 'Bief' çıkmaya başlar. Japonya'da sürrealist etkinlik başlar.
1959: Paris'te sürrealist sergisi açılır. Erotizm simgesi olarak görülen bu sergi, tehditlere neden olur. Sürrealist şiirler antolojisi, Benjamin Peret'nin özenli katkılarıyla hazırlanır ve diğer dillere çevrilir. Cezayir savaşı nedeniyle özellikle tehdit altında bulunan askerlik görevini yerine getirmeyen kişilere tek destek sürrealistlerden gelir.
1960:Milano ve New York'ta sürrealist sergiler düzenlenir.
1961:Yeni dergi: La Breche. 'Yalnızca isteklerimizi yerine getirme gücüne sahibiz. Haklılık süremiz bitmedi.' (Yönetmeni Breton).
1962:'Le Petit Ecrasons' adlı surrealist yayın. La Breche'in 'dünyadışı yaratıklar' ile ilişkiye girme olasılıkları ve yararları konusunda soruşturma.
1963: Eski sürrealist Hugnet, Peret'ye hakaret edince, birkaç yeni sürrealist tarafından evinde dövülür ve yola getirirlir. Saldırganlar mahkemede yargılanır.
1964:Jose Pierre'in yazdığı 'Masaya daha sıkı yapışın' adlı kitapçık, gerçeği mizahi tarzda yeninden kurmaya çalışır.
1965:Paris'te uluslararası sürrealist sergi. Prag'ta ikinci sürrealist etkinlik çağı başlar.
1966:Breton ölür. Schuster yönetiminde yeni bir dergi çıkar ama bu grupta bölünmeye neden olur. Lyon ve Nantes'ta sürrealist gösteriler yapılır.
1967:Brezilya'da sürrealist sergi. Sergiler buradan Küba'ya gider.
1968:Pekçok sürrealist sanatçı, Prag'ta buluşur.
1969:Ciddi tartışmalar sonucunda, 4 Ekim günü 'Dördüncü Şarkı' adlı yazısında Schuster, Breton'un ölümünden sonra süregelen 'sürrealist deneyimine' son verir. Bu olayı çeşitli polemikler izler...
perşembe- ps: düş büyüyor
1917:Apollinaire, 'Tresias'ın Memeleri' adlı doğaüstücü dram örneği olan yapıtını sergiler. Daha sonra, 'doğaüstü' sözcüğü, 'gerçeküstücü' olarak değiştirilir.
1918: Breton ile Aragon, Val de Grace Askeri Hastanesi'nde birlikte, Lautreamont'nun Maldoror'un Şarkıları kitabını keşfederler. Jean Paulhan, Eluard ile Breton'un görüşmelerini sağlar. Joan Miro, ilk kez Barcelona'da sergi açar. Appollinaire ölür.
1919:Jacques Vache intihar eder. Paul Valery, Aragon ve Breton'la dalga geçer. İlk surrealist dergi olan "Litterature" kurulur. İlk yayınlanan, Lautreamont'un şiirleridir. Tzara Paris'e gelir. Breton, otomatik yazıyı keşfeder. Bu teknikle ilk yazılmış eser olan 'Manyetik Alanlar' basılır.
1920: Benjamin Peret Paris'e gelir. Litterature, Tzara'yı bağrına basar ve '23 manifestes Dada' çıkar. Paul Eluard 'Atatözü' yapıtını ve Picabia ise 'Yamyamlar' yapıtını yayımlar.
1921:Bilge Topluluklar Salonu'nda, 'akıl güvenliği katledilmekle' suçlanan 'Maurice Barres Davası' oynanır. Peret, asker rolünü oynar. Ancak art arda süren duruşmalar, dadaizm ile sürrealizm arasındaki ayrımı sergiler.
1922:Aventure grubu (Baron, Cravel, Limbour, Vitrac) ile doğmakta olan surrealizm birleşir. Breton, 'modern dünyanın tanımı ve savunulması için bir kongre' girişimini gerçekleştirmeye çalışır. Tzara karşı çıkar. Max Ernst Paris'e gelir. Raymond Russel'ın 'Locus Solus' yapıtı, sürrealistler tarafından alkışlanır.
1923: Marcel Duchamp, Grand Verre'i yazmaktan vazgeçer. Tzara'nın 'Coeur a gaz' yapıtı sahnelenirken dadacılarla sürrealistler arasında kavga çıkar.
1924:Breton ilk sürrealist manifestoyu yayımlar. Breton ile Aragon, Rimbaud'nun kilise karşıtı 'Cübbe Altında Bir Yürek' adlı yayınlanmamış yapıtını gün ışığına çıkarırlar. Breton ve birçok sürrealist, geçim kaynaklarını yitirir. Sürrealist araştırmalar bürosu kurulur.
1925:27 Ocak duyurusu: 'Sürrealizm zihni kesinlikle özgür kılan bir araçtır' Galerie Pierre'de ilk sürrealist resim sergisi. Sürrealistlerin hakaretlerine uğrayan Paul Claudel, onların Fransa'dan kovulmasını istemeyi düşünür ancak bu olanaksızdır. Parisli edebiyatçıların Saint-Pol-Roux onutuna verdikleri şölen kavgaya dönüşür. Leiris, bu şölende, 'Yaşasın Almanya, yaşasın Çin' diye bağırır. Sürrealistler, 'Edebiyatçılar Derneği ve Savaşımcı Yazarlar Derneği' tarafından afaroza uğrar. Yugoslavya'da sürrealist etkinlik başlar. Max Ernst ilk frotagge'ını yapar. Breton, La Revolution surrealiste'in yönetimine gelir.
1926: Sürrealist bir galeri açılır. Maurice Martin du Gard adlı galeri yönetmeninin sürrealistlere olan kara çalmaları yüzünden, Aragon-Breton-Peret üçlüsü sergiyi yağmalar. Belçika'da bir sürrealist grup kurulur.
1927: Hand off love bildirisi: Sürrealistler, aşırı cinsel eğilimleri olduğu suçlamasıyla karısı tarafından dava konusu edilen Chaplin'in savunmasını üstlenirler. Charleville'de Rimbaud'nun resmen ve yurtseverce anılmasına sürrealist başkaldırı olur.
1928: 'Surrealist oyunlar' gelişme gösterir. La Revolution surrealiste (sayı 2) cinsellik üzerine, en azından o dönem için aşırı serbest bir soruşturma yayınlar. Breton Nadja'yı yayımlar.
1929: La Revolution Surrealiste'te bir soruşturma daha: 'Sizce aşkta ne tür bir umut olabilir?'. Dali, Bunuel ve Char, sürrealistlere katılırlar. Brüksel'de sürrealist bir dergi çıkarılır. Çekoslavakya'da (Prag) sürrealist etkinlik başlar.
1930: Aralarında sonradan Bataille'in de katıldığı eski sürrealistler tarafından Breton'a yöneltilen yergi (Bir kadavra) yayınlanır. Breton, ikinci sürrealist manifestoyu yazar ve 'La revolution Surrealiste' adlı derginin adı, 'Le surrealisme au service de la revolution' olarak değiştirilir. Breton ile Char, Montparnasse'da 'Bar Maldoror'u' yağmalarlar. Dali, 'eleştirel paranoya' yöntemini tanımlar. Sade'ın 'Erdemin Bahtsızlıkları' adlı yapıtının Maurice Heine tarafından ilk basımı, sürrealistlere ithaf edilir. 'Altın Çağ' adlı ikinci surrealist film (ilki Un Chien Andalou), faşist bir öfkeye neden olur. Gösterim sabote edilir, koridorda sergilenen tablolar yağmalanır. Bir edebiyat eleştirmeni, Peret'nin Katil Foch'un Yaşamı adlı şiiri nedeniyle kurşuna dizilmesini ister. Karlov yazarlar kongresinde, Aragon, aslen sürrealist etkinliğin yadsıması olan bir metne imza atmayı kabul eder ve sürrealizmi satar.
1931: Simgesel işlevli denen nesnelerin gelişimi (Dali, Giacometti, Breton). USA'da ilk sürrealist resim sergisi. İspanya'daki çalkantılar ve Paris'teki sömürgeci sergiye karşı 'yangın var' bildirileri...
1932: Antiller'de sürrealist etkinliğin başlaması (Meşru Müdafa dergisi).
1933: Breton, solcular tarafından afaroz edilir.
1934: Mısır'da surrealist etkinliğin başlaması. 6 Şubat ayaklanması sonrası, sürrealistlerin hazırladığı 'Savaşa Çağrı' metnini çok sayıda entelektüel imzalar. Birçok sürrealist bir araya gelerek Violette Nozieres'e saygı kitabını çıkarırlar.
1935: Paris'te, 'Kültürü savunmak için yazarlar kongresi'. Açılıştan birkaç gün önce, Breton, sürrealistlere hakaret eden Ehrenburg'u tokatlayınca, kürsüye çıkması yasaklanır. Cravel, konuşma hakkını ona vermek için uğraşır ama başarılı olamaz. Kongreden bir gece önce intihar eder ve Breton'un söylevi, Eluard tarafından geç bir saatte okunur. Breton ile Eluard Prag'a giderler. Surrealizm için uluslararası bülten hazırlanır, sırasıyla Prag, Tenerif, Brüksel'de yayınlanır. Danimarka'da sürrealist etkinlik başlar.
1936:Sanat defterleri dergisi, 'sürrealist nesneye" ağırlık veren özel bir sayı çıkarır. 'Moskova davaları hakkındaki gerçek' başlıklı bildiri, sürrealistlerle stalinizmin kopuşunun altını çizer. Artaud, Breton'la barışır. Peret, Fransız direnişçilerine katılır ve İspanya'yla savaşır.
1937:Birçok sürrealist sanatçının yapıtları, naziler tarafından düzenlenen 'dejenere sanat' sergisinde yayınlanır. Alfred Jarry'nin 'Ubu' adlı yapıtı sahnelenir.
1938: İngiltere'de sürrealist sergi. Paris'te uluslararası sürrealizm sergisi. Gerici gazetelerden sergiye yüzlerce hakaret edilir. Breton Meksika'ya gider ve orada Troçki'yle karşılaşır. Eluard'la Breton'un arası bozulur. Düşsel yaşam hakkında ince bir belgesel kitap (Düş Yörüngesi), Naziler'den kaçıp kısa bir süre önce Londra'ya sığınan Freud'a saygı olarak Breton tarafından yayınlanır.
1939: Şili ve Peru'da sürrealist etkinlik başlar. Max Ernst ve Hans Bellmer, fransız yetkililer tarafından tutuklanır. Yves Tanguy, USA'ya sığınır.
1940: Alman gardiyanları satın alan Peret, ordu içinde sol propoganda yapma suçuyla Fransız yetkililer tarafından tutuklanır, hapsedilir. Ama o hapisaneden kaçar. Breton'un 'Kara Mizah Antolojisi' yasaklanır. Marsilya yakınlarındaki Bel-Air şatosuna sığınan sürrealistler, yeni bir kart oyunu keşfederler. Meksika'da sürrealist sergi açılır.1941 Breton ile Masson, Max Ernst gibi USA'ya geçmeyi başarırlar. Romanya'da sürrealist etkinlik başlar.
1942: Duchamp ile Breton, New York'da "VVV" dergisini kurarlar. Yine Amerika'da önemli sayıda sürrealist belgenin yayınlanmasına fırsat veren bir sergi açılır.
1943: Yerli Amerikan mitlerini konu alan bir kitap, USA'daki sürrealistler tarafından ortak olarak çıkarılır.
1944: Kanada'ya yaptığı bir yolculuk sırasında Breton, Arcane 17'yi yazar. Londra'da sürrealizm atak yapar.
1945:Peret, Meksika'da yayınladığı 'Şairlerin Onursuzluğu' adlı yapıtında, Aragon ve Eluard gibi şairlerin yurtseverliğini eleştirir. Paris'te kitap gizli olarak basılır. Breton, Haiti'ye bir yolculuk yapar. Bir konferansı, öğrenciler arasında önce greve, sonra da ayaklanmaya çağrıya yol açar. Bu da mevcut hükümetin düşürülmesine neden olur. Maurice Nadeau, Paris'te, 'Sürrealizmin Tarihi' kitabını yayınlar.
1946:Breton Paris'e döner. Rodez Akıl Hastanesi'nden salınan Artaud'yla sarışırlar. Amerika'da sürrealist bir grup kurulur.
1947:Breton, Tzara'nın Sorbon'daki 'Savaş sonrası sürrealizm' konulu konferansını sertçe keser. Paris'te uluslararası sürrealizm sergisi açılır. 'Özgürlük Vietnam'ca bir sözcüktür' adlı bildiri yayınlanır. Bunu, Fransız Çinhindi'nin özgürleşmesine dair başka bir bildiri izler. Sürrealistlerle 'evrenselci' hareket geçici olarak yakınlaşır. Sarte 'Edebiyat Nedir' yazısı yüzünden Breton'a çatar ve Bataille, bu yazı yüzünden Sarte'tan kopar.
1948: Prag'ta ve Şili'de sürrealist sergiler. Sürrealist gazete 'Neon' çıkarılmaya başlar. 1949 Portekiz'de sürrealist etkinliğin başlaması.
1950: 'La Nef' dergisinin özel sürrealist sayısı çıkarılır. Burada birçok genç insan, sürrealist olduklarını belli etme fırsatı yakalar.
1951:Sürrealist yazar Julien Gracq, 'Le Rivage Syrtes' adlı romanına verilen Gouncourt ödülünü reddeder. L'age du Cinema, sürrealist özel sayısını çıkarır.
1952:Sarte ile Camus arasındaki 'Başkaldıran İnsan' polemiğiyle alay eden sürrealistler, bunu 'Ölçülü Başkaldırı' adlı kitapçıkta eleştirirler. 'Medium' adlı sürrealist gazetesi çıkar.
1953: Medium dergiye dönüşür. Breton'un yazılarını basmaya hiçbir yayın evi cesaret edemez.
1954: Her zaman öne sürdüğü bağımsızlık ilkelerine ters düşerek Venedik Bienali büyük ödülünü alan Max Ernst dışlanır. Ado Kyrou, 'Sinemada Gerçeküstücülük' kitabını yayınlar. Bu yapıt, büyük bir yankı uyandırır.
1955:Ferdinand Alquie, 'Surrealist Felsefesi' kitabını yayınlar. Bu dönemden 1960'a kadar sürrealizme yeni bir katılım dalgası olur.
1956:Breton, savaştan bu yana öne sürülen her türlü estetik-ahlaksal çözümlerin sürrealistler tarafından reddedildiğinin anlaşılması için gerekli olan kısa bir metin yayınlar 'Sus au miserabilisme!'
1957:'Le surrealisme, meme' adlı yeni bir dergi yayınlanır. Yönetmeni Breton, baş yazarı ise Schuster'dir...
1958:Sürrealistlerin birleşme bülteni 'Bief' çıkmaya başlar. Japonya'da sürrealist etkinlik başlar.
1959: Paris'te sürrealist sergisi açılır. Erotizm simgesi olarak görülen bu sergi, tehditlere neden olur. Sürrealist şiirler antolojisi, Benjamin Peret'nin özenli katkılarıyla hazırlanır ve diğer dillere çevrilir. Cezayir savaşı nedeniyle özellikle tehdit altında bulunan askerlik görevini yerine getirmeyen kişilere tek destek sürrealistlerden gelir.
1960:Milano ve New York'ta sürrealist sergiler düzenlenir.
1961:Yeni dergi: La Breche. 'Yalnızca isteklerimizi yerine getirme gücüne sahibiz. Haklılık süremiz bitmedi.' (Yönetmeni Breton).
1962:'Le Petit Ecrasons' adlı surrealist yayın. La Breche'in 'dünyadışı yaratıklar' ile ilişkiye girme olasılıkları ve yararları konusunda soruşturma.
1963: Eski sürrealist Hugnet, Peret'ye hakaret edince, birkaç yeni sürrealist tarafından evinde dövülür ve yola getirirlir. Saldırganlar mahkemede yargılanır.
1964:Jose Pierre'in yazdığı 'Masaya daha sıkı yapışın' adlı kitapçık, gerçeği mizahi tarzda yeninden kurmaya çalışır.
1965:Paris'te uluslararası sürrealist sergi. Prag'ta ikinci sürrealist etkinlik çağı başlar.
1966:Breton ölür. Schuster yönetiminde yeni bir dergi çıkar ama bu grupta bölünmeye neden olur. Lyon ve Nantes'ta sürrealist gösteriler yapılır.
1967:Brezilya'da sürrealist sergi. Sergiler buradan Küba'ya gider.
1968:Pekçok sürrealist sanatçı, Prag'ta buluşur.
1969:Ciddi tartışmalar sonucunda, 4 Ekim günü 'Dördüncü Şarkı' adlı yazısında Schuster, Breton'un ölümünden sonra süregelen 'sürrealist deneyimine' son verir. Bu olayı çeşitli polemikler izler...
perşembe- ps: düş büyüyor
20 Mayıs 2008 Salı
Temiz Bir Düş mü?
Gücün Kiri, Ruhun Sessizliği
26 nisan 1986 sabahı Çernobil kentinden atmosfere dağılan fisyon ürünlerinin etkisi, sistemin tüm Harrison Bergeroncu güdülemelerine rağmen unutulmayacak izler bıraktı. Nükleer kalıntıların ürettiği radyoaktif bulutun kalıtsal etkileri hala dünyada hissediliyor. Oysa; kazadan 7 yıl önce Mike Gray’in kitabından uyarlanan bilimkurgu filmi The China Syndrome’un önbilici uyarısına rağmen.
Enerji; 21. yüzyıl dünyasında egemen güçlerin en büyük savaş alanıdır. Nükleer silah üretimi bahanesi ile Irak’a yapılan ve 1,5 milyon insanın ölümüne yol açan işgalin perde arkasında
Irak petrolüne egemen olma niyeti olduğunu artık tüm dünya biliyor. Nükleer gücün enerji üretimi dışındaki diğer ve çok daha tehlikeli tüketimi olan nükleer silah üretimi bahanesi ile uzun zamandır İran üzerinde küresel manipülasyon dalgası yaratılıyor. Çokuluslu şirketlerin vurucu gücüne soyunmuş ABD’nin elindeki kitlesel imha silahlarını sorgulama imkanı bile yokken. Bu noktada ülkemizdeki aşırı milliyetçi kesimlerin nükleer santral projeleri yanında atom bombası üretme hayallerini de düşünmek gerekir. Tabii AB’nin ve Rusya’nın da dünya enerji pazarında farklı çokuluslu şirketler üzerinden güç satrançlarında oynadığı rolleri de unutmadan.
İnsan-Ötesi Dünya Kapitalizmi
22 yıl sonra Çernobil; çokuluslu enerji kartellerinin gelişkin kuzey ülkelerinin toplumlarına kabul ettiremeyeceği bir enerji türünü, geri bıraktırılmış ülkelere ikame ederek kendi insan-ötesi sistemlerini devam ettirmektir.Eskiden bu dev şirketlere 20. yüzyılın hümanist jargonuna bağlı olarak üretilen söylemle yapılan ‘insanlıkdışı’ nitelemesi artık doğru olmayacaktır. Frederic Jameson’un 1980’li yıllarda çokuluslu kapitalizmin kültürel mantığını araştırırken yaptığı post-modernizmin ‘insan-ötesi’ bir sisteme dönüştüğü tespiti önemlidir. Aynı dönemlerde cyberpunk bilimkurguyu oluşturan genç yazarlar ulus-devletlerin çözüldüğü tek kutuplu bir dünyaya dair disütopyalar üretiyorlardı. Bu dünya çokuluslu şirketlerin egemenliğinde, tür olarak insanın artık tedavülünün dolduğu-cyborglaştığı bir evreni resmeder. İlk akla gelen örneği olarak ta William Gibson’ın efsanevi Spawl üçlemesini gösterebiliriz. Seri aristokratik aile kapitalizminden sıcak paranın sınırsız dolaşımı ve nano-teknoloji merkezli yeni ve tam anlamıyla önce ulus- ardından insan ötesi bir yeni kapitalizmin egemenlik sürecini insana dair kalıntıların yıkım süreciyle beraber melankolik bir dil ile anlatır.
Bu günün dünyasında ilaç ve ona bağlı uyuşturucu sektörünün gelişimi, tıp ve ona bağlı organ ticaretinin gelişimi, insan ticaretini ve gelişen yeni kölecilik biçimlerini, küresel enerji satrancını ve ona bağlı silah tekellerinin oburluğunu yan yana getirdiğimizde cyberpunk’ların karanlık gelecek tasvirlerinin çoktan gerçekleştiğini görebiliriz. Sistem; cyberpunk’ların çok önemsediği filozof Baudrillard’ın söylemiyle artık insan ve Gerçek ötesi bir simülasyon evreninin oluşumuna yol açmaktadır. Gündelik yeniden üretim-tüketim-üretim sarmalını işgal eden medyanın, internetin , küresel kültürel ucubenin , reklamcılığın yarattığı sanal bir uzamın içine hapis olarak Gerçek’e dair elimizde son kalan kırıntılarını da tüketmeye çalışıyoruz. Simgesel düzen; ona bağlı olarak imgesel evren, imgesele bağlı geri dönüşlü olarak simgesel düzenin döngüsel bir kabus dizini. Her şeyi egemen gücün belirlediği gerçekliğin tasarlanmış modellerinin sürekli yinelendiği fraktal düzen, dilin tekrarlanan bir kodlar düzeneğine çevrildiği ve insan denilen şey’in aşırı hırs, yekte, gençlik ve haz arayışına kilitlendiği bir yaratılmış evren.
Kirli Enerjiye Karşı Ruhun Temizliği
Nükleer yada termik; sürekli insanı, doğayı, atmosferi tehdit eden enerji kaynaklarına karşı güneş, rüzgar, su gibi doğal ve temiz enerji alternatifleri öne sürüldüğünde hemen temiz enerjinin pahalı maliyetinden ve kirli enerjinin ucuz tüketiminden bahsediyorlar. Doğanın yer altı, üstü ve atmosferle birlikte tüketimi, şimdiden başlamış çeşitli canlı türlerinin yok oluşu ve kapıda hazır bekleyen insan türünün yıkımı. Yaratılan tablo insan-ötesi yeni cesur dünyaya uygun olsa da; Gerçek’ine dair kalan artıkları alacak, son gemiyi bekleyen insan türü için ikirciklidir.
26 nisan 1986 sabahı Çernobil kentinden atmosfere dağılan fisyon ürünlerinin etkisi, sistemin tüm Harrison Bergeroncu güdülemelerine rağmen unutulmayacak izler bıraktı. Nükleer kalıntıların ürettiği radyoaktif bulutun kalıtsal etkileri hala dünyada hissediliyor. Oysa; kazadan 7 yıl önce Mike Gray’in kitabından uyarlanan bilimkurgu filmi The China Syndrome’un önbilici uyarısına rağmen.
Enerji; 21. yüzyıl dünyasında egemen güçlerin en büyük savaş alanıdır. Nükleer silah üretimi bahanesi ile Irak’a yapılan ve 1,5 milyon insanın ölümüne yol açan işgalin perde arkasında
Irak petrolüne egemen olma niyeti olduğunu artık tüm dünya biliyor. Nükleer gücün enerji üretimi dışındaki diğer ve çok daha tehlikeli tüketimi olan nükleer silah üretimi bahanesi ile uzun zamandır İran üzerinde küresel manipülasyon dalgası yaratılıyor. Çokuluslu şirketlerin vurucu gücüne soyunmuş ABD’nin elindeki kitlesel imha silahlarını sorgulama imkanı bile yokken. Bu noktada ülkemizdeki aşırı milliyetçi kesimlerin nükleer santral projeleri yanında atom bombası üretme hayallerini de düşünmek gerekir. Tabii AB’nin ve Rusya’nın da dünya enerji pazarında farklı çokuluslu şirketler üzerinden güç satrançlarında oynadığı rolleri de unutmadan.
İnsan-Ötesi Dünya Kapitalizmi
22 yıl sonra Çernobil; çokuluslu enerji kartellerinin gelişkin kuzey ülkelerinin toplumlarına kabul ettiremeyeceği bir enerji türünü, geri bıraktırılmış ülkelere ikame ederek kendi insan-ötesi sistemlerini devam ettirmektir.Eskiden bu dev şirketlere 20. yüzyılın hümanist jargonuna bağlı olarak üretilen söylemle yapılan ‘insanlıkdışı’ nitelemesi artık doğru olmayacaktır. Frederic Jameson’un 1980’li yıllarda çokuluslu kapitalizmin kültürel mantığını araştırırken yaptığı post-modernizmin ‘insan-ötesi’ bir sisteme dönüştüğü tespiti önemlidir. Aynı dönemlerde cyberpunk bilimkurguyu oluşturan genç yazarlar ulus-devletlerin çözüldüğü tek kutuplu bir dünyaya dair disütopyalar üretiyorlardı. Bu dünya çokuluslu şirketlerin egemenliğinde, tür olarak insanın artık tedavülünün dolduğu-cyborglaştığı bir evreni resmeder. İlk akla gelen örneği olarak ta William Gibson’ın efsanevi Spawl üçlemesini gösterebiliriz. Seri aristokratik aile kapitalizminden sıcak paranın sınırsız dolaşımı ve nano-teknoloji merkezli yeni ve tam anlamıyla önce ulus- ardından insan ötesi bir yeni kapitalizmin egemenlik sürecini insana dair kalıntıların yıkım süreciyle beraber melankolik bir dil ile anlatır.
Bu günün dünyasında ilaç ve ona bağlı uyuşturucu sektörünün gelişimi, tıp ve ona bağlı organ ticaretinin gelişimi, insan ticaretini ve gelişen yeni kölecilik biçimlerini, küresel enerji satrancını ve ona bağlı silah tekellerinin oburluğunu yan yana getirdiğimizde cyberpunk’ların karanlık gelecek tasvirlerinin çoktan gerçekleştiğini görebiliriz. Sistem; cyberpunk’ların çok önemsediği filozof Baudrillard’ın söylemiyle artık insan ve Gerçek ötesi bir simülasyon evreninin oluşumuna yol açmaktadır. Gündelik yeniden üretim-tüketim-üretim sarmalını işgal eden medyanın, internetin , küresel kültürel ucubenin , reklamcılığın yarattığı sanal bir uzamın içine hapis olarak Gerçek’e dair elimizde son kalan kırıntılarını da tüketmeye çalışıyoruz. Simgesel düzen; ona bağlı olarak imgesel evren, imgesele bağlı geri dönüşlü olarak simgesel düzenin döngüsel bir kabus dizini. Her şeyi egemen gücün belirlediği gerçekliğin tasarlanmış modellerinin sürekli yinelendiği fraktal düzen, dilin tekrarlanan bir kodlar düzeneğine çevrildiği ve insan denilen şey’in aşırı hırs, yekte, gençlik ve haz arayışına kilitlendiği bir yaratılmış evren.
Kirli Enerjiye Karşı Ruhun Temizliği
Nükleer yada termik; sürekli insanı, doğayı, atmosferi tehdit eden enerji kaynaklarına karşı güneş, rüzgar, su gibi doğal ve temiz enerji alternatifleri öne sürüldüğünde hemen temiz enerjinin pahalı maliyetinden ve kirli enerjinin ucuz tüketiminden bahsediyorlar. Doğanın yer altı, üstü ve atmosferle birlikte tüketimi, şimdiden başlamış çeşitli canlı türlerinin yok oluşu ve kapıda hazır bekleyen insan türünün yıkımı. Yaratılan tablo insan-ötesi yeni cesur dünyaya uygun olsa da; Gerçek’ine dair kalan artıkları alacak, son gemiyi bekleyen insan türü için ikirciklidir.
Temiz ama pahalı, doğayla uyumlu ama zahmetli enerjinin varlık ihtimali çizdiğimiz disütopik dünya resminde ancak naif bir hayal olarak beliriyor. Kendi düşleri ile köprüleri atmış, gerçeklik denilen sanal evrene haz arayışı ile bağlanmış, dil denilen hapishaneye kilitli insanlığın ona sunulan modeller ötesinde düşler kurması bile güçtür. Belki de yakın gelecekteki yıkımların yaratacağı erotik enerji, sanal gerçekliği sarsacak yeni radikal sorgulamalara kapıları açabilir. Yıkımın varlığını engellemek için mücadele etmek, ama karamsar haklılığın verdiği güçle yıkım sonrası yeni olasılıkları beklemek; 21. yüzyılın başında devrimci nihilizmin en büyük ikircikliliği olsa gerek. Önümüze diktikleri dayatmalara karşı çıkıp, Maldoror’un mirası ile yakın geleceğin hayaletlerini beklerken; ilk yapılacak eylem her kişinin kendi ruhuyla hesaplaşmasıdır. Ruhlarımızı ele geçirmiş bir sisteme karşı itaatsizlik şansımız yoktur. Dünyasal, enerjisel ve benzer temizliklerin ilksel anahtarı ruhun temizliğidir. Herkesin, kendi ruhuna bedenine sızmış sistem ile hesaplaşmasıyla; egemen dilin parçalanışı, sanal buz dağının yok oluşu, reddin imgesel ve simgesel düzende kendi gerçekliği yaratmasına yol açacaktır. Gerçek’in yıkıcı gücü karşısında tanrı yanında sistem de duramayacaktır. Hayal mi?
Rafet Arslan
13 Mayıs 2008 Salı
8 Mayıs 2008 Perşembe
Mayıs 10 ya da Barikatların Gecesi...
5 Mayıs 2008 Pazartesi
exquisite cadaver
ten yellow magpies
in the mouth of a black skull
where the blueberry garden
carries her hopes up to the end of a red clock
the snow from it bursting continues to fall
orphelines in a bloom paradox cut their bones
the tiny plume in the grass
pushes a plastic eye in a timeless interzone
the gravel from the limbs then rises
to get into a coarse fish thrown out of sea
that mouth stays open
holding their hands with darkness
and a pinch of joy while the road dissolves
with a raven walk
the sun descends
Online Surrealist Game:
E. L - Stockholm Surrealist Group
Fantom - SET
in the mouth of a black skull
where the blueberry garden
carries her hopes up to the end of a red clock
the snow from it bursting continues to fall
orphelines in a bloom paradox cut their bones
the tiny plume in the grass
pushes a plastic eye in a timeless interzone
the gravel from the limbs then rises
to get into a coarse fish thrown out of sea
that mouth stays open
holding their hands with darkness
and a pinch of joy while the road dissolves
with a raven walk
the sun descends
Online Surrealist Game:
E. L - Stockholm Surrealist Group
Fantom - SET
4 Mayıs 2008 Pazar
Üstad Joan Miro, Şehr-i İstanbulda..
3 Mayıs 2008 Cumartesi
S.E.T/Anti-nucleer Action
2 Mayıs 2008 Cuma
Anti-Nucleer Skulls...
Arjantin ve Uruguay Sürrealist eylemcileri yan yana getiren Grupo Surrealista del Rio de la Plata (Buenos Aires / Montevideo) adına Juan Carlos Otano'nın Lautreamont'a selam yollayan konsept çalışması Skulls...
Kafatası 1: Tüm yaşamım boyunca istisnasız,
Alıklıklar yapan kısa boyunlu adamlar gördüm
Kafatası 2: Ve çoğu benzerlerini aptallaştırıyor
Ve ruhları her yolu deneyerek
Türlü araçlarla
Yoldan çıkarıyorlardı
Kafatası 3: Eylemlerinin sonucuna da zafer diyorlardı.
Alıklıklar yapan kısa boyunlu adamlar gördüm
Kafatası 2: Ve çoğu benzerlerini aptallaştırıyor
Ve ruhları her yolu deneyerek
Türlü araçlarla
Yoldan çıkarıyorlardı
Kafatası 3: Eylemlerinin sonucuna da zafer diyorlardı.
Comte de Lautreamont
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)